2008/04/23

2007 legjobb (és legrosszabb) filmjei

 

[Jelmagyarázat ]

 

 

Az év legjobbjai

(ABC sorrendben)


A Bourne-ultimátum (The Bourne Ultimatum, 2007) - amerikai fantasztikus akció krimi
Rendezte: Paul Greengrass
Szereplők: Matt Damon, Paddy Considine, Edgar Ramirez, Julia Stiles
A- | ***1/2 | +2| Felnőtteknek port

A Bourne-rejtély és a Bourne-csapda következő, gyors ütemű, az egész világot bejáró részében lezárul Jason Bourne (Matt Demon) nyomozása, amely során felfedezi valódi nevét és történetét. Paul Greengrass tért vissza a rendezői székbe (Bourne-rejtély) és a szakadatlan, a szemet szinte a kimerültségig megugráltató akciókkal sikerült felülmúlnia önmagát. De az izgalmas szórakoztatás mellett komoly erkölcsi üzenet is áramlik a felszín mélyén.
Erős fokú közelharcok, illetve lőfegyveres és közlekedési erőszak; kínzások visszatérő felvillantása; egy fogoly kivégzése/meggyilkolása; néhány káromkodás és durva beszéd.


Csodás kegyelem (Amazing Grace, 2007) – angol-amerikai életrajzi történelmi dráma.
Rendezte: Michael Apted
Szereplők: Ioan Gruffudd, Romola Garai, Nicholas Farrell, Stephen Campbell Moore, Albert Finney, Michael Gambon
B+ | *** | +2| Kamaszkortól. port[1]

Michael Apted ihletett életrajzi filmje az angol abolicionista és jámbor keresztény William Wilberforce-ról. Magyarországon még nem került forgalomba.


Esküvő után (Efter brylluppet / After the Wedding, 2006) – dán dráma.
Rendezte: Susanne Bier
Szereplők: Mads Mikkelsen, Rolf Lassgard, Sidse Babett Knudsen, Stine Fischer Christensen
Felnőtteknek. (ORTT: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott) port[2]

A dán rendező, Susanne Bier filmjei egyre jobbak. Ez a filmje egy megható családi melodráma, amely egy ügyesen kimunkált, és érzelmileg kielégítő elmélkedést nyújt a néha összekuszálódó és kényelmetlen kötelékekről, amelyekkel összekapcsolódunk, a veszteségről, és a jóvátétel lehetőségéről.
Néhány helyen kifogásolható beszéd; szexuális célzások, és egy rövid szexuális jelenet egy röpke meztelenséggel; néhány csúnya italozás. Feliratos.


Juno (2007) – amerikai vígjáték, dráma.
Rendezte: Jason Reitman
Szereplők: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner, Jason Bateman
A- | ***½ | +3-2| Kamaszkortól port[3]

Jason Reitman lendületes, modern komédiája egy kissé vaskosan, de meglepően szívmelengetően, életszagúan – és szellemesen – mutatja be a blazírt kamaszlányos attitűdöket. A 16 éves Juno tudja, hogy még alkalmatlan az anyaságra – viszont miután egy szégyenlős életvédő felnyitja a szemét egy abortuszklinika előtt, úgy dönt, hogy inkább örökbe adja gyermekét, és elkezdi megkeresni a tökéletes párt. A nem éppen tökéletes párválasztást az emberi szív vágyódásának és szükségletének figyelemreméltóan tiszta meghallása teszi megnyugtatóvá.
Egy rövid szexuális együttlét (meztelenség nélkül); gyakori durva beszéd és szexuális célzások; egy véres jelenet egy horrorfilmből; utalások a válásra és az újraházasodásra. Feliratos.


L'ecsó (Ratatouille, 2007) - amerikai családi animációs film.
Rendezte: Brad Bird, Jan Pinkava
A- | ***1/2 | +2| Korhatár nélkül* port[4]

A jó családi filmek hiánya miatt érzett csalódottságot a Pixar filmstúdió ezen legutóbbi sikerfimje enyhítette 2007-ben. A Brad Bird rendezte történet egy kulináris adottságokkal rendelkező patkányról szól, aki betör a konvencionális környezetbe – úrrá lesz az előítéleteken, és visszaadja a hitet önmagunkban. De a kiválóságok útjáról is szól, hogy ne elégedjünk meg a középszerűséggel, ne kössünk kompomisszumot a gyors forintokkal, hanem szívvel-lélekkel csináljuk azt, amiben hiszünk, még akkor is, ha ez kockázatokkal jár.
Utalások a házasságonkívüli származásra; bohózatos erőszakjelenetek, beleértve fegyverlövéseket; rövid ijesztő képek a csapdában elpusztult patkányokról.


A mások élete (Das Leben der Anderen, 2006) – német dráma.
Rendezte: Florian Henckel von Donnersmarck
Szereplők: Martina Gedeck, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur
A- | *** | +2-2 | Felnőtteknek* (ORTT: 16 éven aluliak számára nem ajánlott) port[5]

Az író-rendező Florian Henckel von Donnersmarck meglepő filmmel debütált, amely az 1984-es, kommunista rezsim alatt álló, Kelet-Németország zsarnoki reálpolitikáját veszi szemügyre, amelyben keményen szembeállítja a rossz banalitását a némileg nehezebb és igényesebb emberiesség és szeretet életerejével és magával ragadásával. A mások élete a művészet hatalmát bizonyítja a gonosz felett. A néhány erős szexuális jelenet ellenére a film talán a legkeresztényibb témáját nyújtja a 2007-es évnek.
2-3 rövid, de némileg valósághű szexuális együttlét, egy prostituált rövid részleges meztelenségével; vadházasság; drogok használata. Feliratos.


Egyszer (Once, 2007) – ír zenés dráma.
Rendezte: John Carney
Szereplők: Glen Hansard, Markéta Irglová, Hugh Walsh, Gerard Hendrick, Alaistair Foley
A- | *** | +1-1| Kamaszkortól* port[6]

John Carney személyes, meghitt művészi elbeszélése egy szakállas dublini utcazenész és egy csinos cseh zongoristalány rövid, de emlékezetes találkozásáról. A lány bájos, a fiú magányos. Mindkettőjük lelke sebzett, kapcsolatuk érzelmi, valamint zenei és kreatív, de a lány felelősségérzete és tisztességtudása nem engedi, hogy elfajuljanak a dolgok. Mint egy kedvenc dal, ez sem próbálja leírni a történetet, egyszerűen csak az ember szívéhez szól.
Több trágárság; egy pár káromkodás; néhány szexuális utalás. Magyarországon még nem került forgalomba.


Az ördög lóháton érkezett (?)  (The Devil Came on Horseback, 2007) - amerikai dokumentum film.
Rendezte: Ricki Stern, Anne Sundberg
Felnőtteknek*.

Ricki Stern és Anne Sundberg a darfúri konfliktusról szóló hatalmas dokumentumfilmjének tehetetlen dühe arról a pusztító irányvonalról mond ítéletet, amely annyira jellemző a mai világra. A konfliktust az USA nyíltan elfogadja népirtásként, ám nem tesz semmit, az ENSZ pedig máig habozik még csak népirtásnak is nevezni (ha ennek hívná, akkor ez azzal járna, hogy jogi kötelessége lenne közbeavatkozni).
A mészárlások hosszan tartó jeleneteinek félelmetes dokumentálása. Érettebb kamaszok talán már megnézhetik. Magyarországon még nem került forgalomba.


Hajnali mentőakció (Rescue Dawn, 2006) – amerikai háborús életrajzi dráma.
Rendezte: Werner Herzog
Szereplők: Christian Bale, Steve Zahn, Marshall Bell, Francois Chau, Jeremy Davies.
B+ | ***1/2 | +1-1 | Felnőtteknek port[7]

Werner Herzog másodjára viszi filmre a németországi születésű haditengerész pilóta, Dieter Dengler valós történetét, aki kiszabadult egy laoszi hadifogoly táborból a vietnámi háború alatt. A Rescue Dawn a rendező legérthetőbb és legjobb filmjeinek egyike. A történet néhány sajnálatos szabadon kezelt lefestése ellenére – pl. egy másik hadifogoly tévesen negatív ábrázolása – a jelentős pszichológiai, valamint fizikai ártalmaktól megviselt emberi lélek rugalmasságának hatalmas megrajzolása.
A foglyok kínzásának és sértegetésének megrajzolása; halálos harctéri erőszak; időnkénti trágárság és több durva beszéd; néhány gyenge szexuális utalás. Magyarországon még nem került forgalomba.


Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007) – francia-amerikai életrajzi dráma.
Rendezte: Julian Schnabel
Szereplők: Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny, Patrick Chesnais
B+ | *** | +2-1 | Felnőtteknek (ORTT: 16 éven aluliak számára nem ajánlott) port[8]

Bizonyos tekintetben a mai euthanázia-barát filmek (vö. Belső tenger, Millió dolláros bébi) ellenpárja. Julian Schnabel megigéző filmje egy olyan valakinek az élet-igenlését mutatja be, aki az elképzelhető legmegrendítőbb gyengeségben szenved. A filmet a párizsi utazó, Jean-Dominique Bauby emlékére írták, aki könyvét szó szerint a bal szempillájának mozgatásával diktálta le, miután egy súlyos agyvérzést kapott. Az ő helyébe helyezi a film a nézőt, az ő gondolatait hallja, és az ő szemein keresztül látatja a világot.
Néhány szexuális utalás, és rövid meztelenség; néhány durva beszéd. Feliratos.

 

 

A győztesek után:


Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007) – amerikai western dráma.
Rendezte: Andrew Dominik
Szereplők: Brad Pitt, Zooey Deschanel, Mary-Louise Parker, Casey Affleck, Sam Rockwell, Sam Shepard
B+ | *** | -1| Felnőtteknek. (ORTT: 16 éven aluliak számára nem ajánlott) port[9]

Rob Hansen novellájának hiteles adaptációja a hírnévről, a hősimádatról, és a bűn béréről.
Feliratos.


Mr. Bean nyaral (Mr. Bean's Holiday, 2007) – angol vígjáték.
Rendezte: Steve Bendelack
Szereplők: Rowan Atkinson, Willem Dafoe, Max Baldry, Emma de Caunes
Korhatár nélkül*. (ORTT: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott) port[10]

Egy kedves, szívmelengető és jól sikerült bohózat (nagyon jó családi mozi).


Pályán kívül (Offside, 2006) – iráni sport dráma.
Rendezte: Jafar Panahi
Szereplők: Sima Mobarak-Shahi, Shayesteh Irani, Ayda Sadeqi, Golnaz Farmani
Kamaszkortól. (ORTT: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott) port[11]

Jafar Panahi megnyerő iráni filmvígjátéka az iráni női futballrajongókról, akik férfiruhába bújnak, hogy belopakodhassanak a Világkupa egyik selejtező labdarugómeccsére, amiről a rendőrség eltiltotta a nőket. Feliratos.


Plasztik szerelem (Lars and the Real Girl, 2007) -amerikai vígjáték, dráma.
Rendezte: Craig Gillespie
Szereplők: Ryan Gosling, Patricia Clarkson, Emily Mortimer, Kelli Garner, Paul Schneider
B+ | *** | +2-1| Kamaszkortól*  port[12]

Craig Gillespie megtévesztően édes komédiája egy szociális zavarokkal küzdő fiatalemberről, akit a kivárosi közössége megpróbálja felkarolni, hogy elvezesse őt egy rendetlen, de érzelmi kapcsolatra, még ha ez csak egy plasztikbábu is.
Feliratos.


Pókember 3. (Spider-Man 3, 2007) - amerikai fantasztikus kalandfilm
Rendezte: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church,
A- | ***1/2 | +1| Kamaszkortól  port[13]

A film pukkanásig tele van tömve - akciókkal, mesével, karakterekkel, humorral, energiával, létformákkal, látvánnyal, és persze ötletekkel. Miként a háló-fejű hős őrülten száguld Manhattan kanyonjaiban egy pókháló végén, a film is lélekszakadva és figyelmeztetés nélkül lendül az egyik dologról a másikra, a nyaktörő izgalmakról az elviselhetetlen ostobaságokra, és a felelősségről, az áldozatról, és most a bosszú és a megbocsátás képregény-moráljaira.


The Savages (2007) – amerikai vígjáték.
Rendezte: Tamara Jenkins
Szereplők: Laura Linney, Philip Seymour Hoffman, Philip Bosco, Peter Friedman, David Zayas
Felnőtteknek. Magyarországon még nem került forgalomba. port[14]

Egy keserű tragikomédia két rendellenesen felnőtt testvérről, akik újból összejöttek, hogy közösen gondját viseljék idős apjuknak életének végén.


A tűz martaléka (Things We Lost in the Fire, 2007) - amerikai dráma.
Rendezte: Susanne Bier
Szereplők: Halle Berry, Benicio Del Toro, Robin Weigert, Paula Newsome, Liam James
B+ | *** | +2-1| Felnőtteknek  port[15]

Egy őszinte film a veszteségről, a szomorúságról, és a talpraállásról.


 

Még említésre méltó:


Die Hard 4. - Legdrágább az életed (Live Free or Die Hard, 2007) - Amerikai akció film
Rendezte: Len Wiseman
Szereplők: Bruce Willis, Yorgo Constantine, Justin Long, Chris Palermo, Yancey Arias, Maggie Q, Jeffrey Wright
B | *** | -1| Kamaszkortól* port[16]


Harry Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007) - angol-amerikai fantasztikus kalandfilm
Rendezte: David Yates
Szereplők: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon
B | *** | +1-1| Kamaszkortól port[17]


Hatalmas szív (A Mighty Heart, 2007) – amerikai háborús dráma.
Rendezte: Michael Winterbottom
Szereplők: Angelina Jolie, Archie Panjabi, Irfan Khan, Will Patton, Dan Futterman
port[18]


Idegen név (Beceneve Gogol) (The Namesake, 2006) -amerikai-indiai dráma.
Rendezte: Mira Nair
Szereplők: Irfan Khan, Kal Penn, Jagannath Guha, Ruma Guha Thakurta
B | *** | +1-2| Kamaszkortól*  port[19]


Papírsárkányok (The Kite Runner, 2007) – amerikai dráma.
Rendezte: Marc Forster
Szereplők: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Zekeria Ebrahimi
(ORTT: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott) port[20]


Persepolis (2007) – fekete-fehér, francia-amerikai animációs film.
Rendezte: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
(ORTT: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott) port[21]


Vágy és vezeklés (Atonement, 2007) – angol dráma.
Rendezte: Joe Wright
Szereplők: Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn
port[22]

 

 

Hát, nem is tudom...


Az asztronauta farmer (The Astronaut Farmer, 2007) -amerikai dráma.
Rendezte: Michael Polish
Szereplők: Billy Bob Thornton, Virginia Madsen, Max Thieriot
B- | **1/2 | +1-1| Korhatár nélkül*


Bűbáj (Enchanted, 2007) - amerikai családi vígjáték.
Rendezte: Kevin Lima
Szereplők: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall
C+ | ** | -1| Korhatár nélkül*


Csúcsformában 3. (Rush Hour 3, 2007) - amerikai akció-vígjáték
Rendezte: Brett Ratner
Szereplők: Jackie Chan, Chris Tucker, Hiroyuki Sanada, Noémie Lenoir
C+ | **½ | -2| Kamaszkortól*


Egyre távolabb (Away from Her, 2006) – kanadai romantikus dráma.
Rendezte: Sarah Polley
Szereplők: Julie Christie, Michael Murphy, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis


Evan, a minden6ó (Evan Almighty, 2007) -amerikai kaland vígjáték.
Rendezte: Tom Shadyac
Szereplők: Steve Carell, Lauren Graham, Jimmy Bennett, Johnny Simmons, Morgan Freeman
C+ | ** | +1| Korhatár nélkül


Híd Terabithia földjére (Bridge To Terabithia, 2007) - amerikai fantasztikus kalandfilm
Rendezte: Gabor Csupo
Szereplők: Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick, Bailee Madison
B- | **1/2 | +1| Korhatár nélkül*


Napfény (Sunshine, 2007) - angol fantasztikus thriller
Rendezte: Danny Boyle
Szereplők: Chris Evans, Cillian Murphy, Rose Byrne, Michelle Yeoh, Mark Strong, Cliff Curtis B- | *** | -1| Felnőtteknek

 


 

(Nagyon) nem ajánlott filmek


Az arany iránytű (The Golden Compass, 2007) - amerikai családi kaland fantasy
Rendezte: Chris Weitz
Szereplők: Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Sam Elliott
D | *** | -3 | Kamaszkortól*


Börtönvonat Yumába (3:10 to Yuma, 2007) - amerikai westernfilm
Rendezte: James Mangold
Szereplők: Russell Crowe, Christian Bale, Logan Lerman, Dallas Roberts, Ben Foster, Peter Fonda
D | **1/2 | -3| Felnőtteknek*


Elizabeth: Az aranykor (Elizabeth: The Golden Age, 2007) - angol történelmi dráma.
Rendezte: Shekhar Kapur
Szereplők: Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Cate Blanchett, Clive Owen, Abbie Cornish
F | * | -4| Felnőtteknek


A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó (The Fantastic Four and the Rise of the Silver Surfer, 2007) -amerikai akció sci-fi.
Rendezte: Tim Story
Szereplők: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Doug Jones, Julian McMahon
C | ** | -1| Kamaszkortól


Fedőneve: Pipő (Happily N'Ever After, 2007) -amerikai, német családi animációs film.
Rendezte: Paul J. Bolger, Yvette Kaplan
C | ** | +0| Korhatár nélkül


Harmadik Shrek (Shrek the Third, 2007) -amerikai animációs vígjáték.
Rendezte: Raman Hui, Chris Miller
C | ** | -1| Korhatár nélkül*


A karib tenger kalózai 3. - A világ végén
(Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) -amerikai kaland vígjáték.
Rendezte: Gore Verbinski
Szereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Stellan Skarsgard, Jack Davenport
C+ | **1/2 | +0| Kamaszkortól


A másik én (The Brave One, 2007) - ausztrál, amerikai akció dráma.
Rendezte: Neil Jordan
Szereplők: Jodie Foster, Naveen Andrews, Terrence Howard, Mary Steenburgen
D+ | **1/2 | -3| Felnőtteknek*


A szellemlovas (Ghost Rider, 2007) - amerikai akció fantasy film.
Rendezte: Mark Steven Johnson
Szereplők: Nicolas Cage, Eva Mendez, Wes Bentley, Matt Long, Sam Elliott, Peter Fonda
C- | ** | -2| Kamaszkortól*


Trade (2007) - amerikai krimi, dráma.
Rendezte: Marco Kreuzpaintner
Szereplők: Kevin Kline, Alicja Bachleda-Curus, Paulina Gaitan, Kathleen Gati, Pavel D. Lychnikoff
C | **1/2 | +2-2| Felnőtteknek*

Címkék: ,


Comments:
miert ne:)
 
Heló
olvasgattam a depositum.hut, és be kell valljam, nagyon érdekesnek találtam a honlapodat, jó, hogy vannak hívők, akik ilyen behatóan foglalkoznak keresztény témákkal.
namármost, eljutottam filmekkel foglalkozó oldaladra is, és mivel ez az egyik kedvenc témám, úgymond elég rendesen "átnyálaztam".
eljutottam a nem ajánlott filmek listájára, és némileg megdöbbentem, hogy helyet kapott ott néhány film, ami nekem a top10es listámban szerepel, konkrétan a Mennyei Királyságra, a Watchmenre, valamint a Dogmára gondolok, de azon is meglepődtem, hogy egy teljesen ártatlan mesefilm, a Szilaj is helyet kapott ezen a listán.
Kérlek, ha van időd, magyarázd el nekem a döntésed okát ezekkel kapcsolatban. üdvözlettel:
Máté
 
Megjegyzés küldése



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?